Ο Paul Simon γεννήθηκε σαν σήμερα στις 13 Οκτωβρίου του 1941 στο New Jersey. Αμερικάνος τραγουδιστής, μουσικός, ηθοποιός αλλά κυρίως τραγουδοποιός που έγινε γνωστός τη δεκαετία του 60 με το ντουέτο Simon and Garfunkel που είχε φτιάξει με τον παιδικό του φίλο Art Garfunkel. “Ίσως ο μεγαλύτερος συνθέτης και στιχουργός εν ζωή”, όπως τον χαρακτηρίζει ο Robert Hilburn στο βιβλίο του “Paul Simon: The Life” κατάφερε να δημιουργήσει σε μια καριέρα μεγαλύτερη των 60 έτων μουσικά θέματα που έχουν μείνει αξέχαστα.
Η καριέρα του Paul Simon
Η μουσική καριέρα του Paul Simon ξεκινάει όταν ήταν 11 χρονών και γνώρισε τον Art Garfunkel. Αυτό που τους ένωσε ήταν η αγάπη τους για τη μουσική, το ραδιόφωνο και τους Emerly Brothers. Tο πρώτο γνωστό τους τραγούδι είναι “The Girl for Me” που έγραψαν όταν ήταν 13 χρονών και αφορούσε ένα κορίτσι που ήθελε ο Paul Simon. To 1957 δημιουργούν και την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία “Hey schoolgirl” και το συγκρότημα τους ονομάζοταν τότε “Tom & Jerry” όνομα που είχε δώσει η τότε δισκογραφική εταιρεία “Big Records”. Το συγκρότημα πήρε αυτό το όνομα από τα ψευδώνυμα τους, Tom Graph (από το ενδιαφέρον του Garfunkel για τα μαθηματικά) και Jerry Landis (το επώνυμο μιας κοπέλας που έβγαινε ο Paul Simon).
To 1964 οι Simon και Garfunkel υπογράφουν συμβόλαιο με την Columbia και το ντουέτο μετονομάζεται σε “Simon & Grafunkel”. Ήταν η πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Simon που καλλιτεχνες pop χρησιμοποιήσαν τα επώνυμα τους χωρίς τα μικράτους ονόματα. Το πρώτο τους album “Wednesday Morning, 3 A.M.” απέτυχε εμπορικά έχοντας πουλήσει μόνο 3000 δίσκους την ημέρα της κυκλοφορίας., έτσι το δίδυμο χώρισε προσωρινά και ο Simon πήγε στην Αγγλία. Μέσα σε αυτό το album όμως βρισκόταν ίσως η μεγαλύτερη τους εμπορική επιτυχία, “The Sound of Silence”. Τον Σεπτέμβριο του 1965 ο παραγωγός Tom Wilson έκανε μια διασκευή του τραγουδιού “The Sound of Silence” επηρεασμένος από τη συνεργασία του με τον Dylan χωρίς να ενημερώσει το ντουέτο. Το μουσικό θεμα αυτό έφτασε στο No 1 του Billboard 100 τον Ιανουάριο του 1966 πουλώντας περισσότερο απο 1.000.000 δίσκους.
Το 1967, ο σκηνοθέτης Mike Nichols ζήτησε να γράψουν ένα μουσικό θέμα για την καινούρια του ταινία “The Graduate”, που θα πρωταγωνιστούσε ένας νέος ηθοποιός ο Ντάστιν Χόφμαν. Το μουσικό θέμα έμελε να χαρακτηρίσει τη διαδιακασία της αποπλάνησης μιας ώριμης γυναίκας για ένα νεαρό άντρα. Φυσικά μιλάμε για το “Mrs. Robinson” που κυκλοφόρησε στο άλμπουμ “Bookends” το οποίο χτύπησε την κορυφή των charts το 1968 και είναι το το αλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις για το ντουέτο. Το συγκεκριμένο αλμπουμ τοποθέτησε το ντουέτο στο ίδιο επίπεδο με καλλιτέχνες όπως οι Beatles, τον Bob Dylan και τους Rolling Stones στα τέλη της δεκαετίας του 60.
Οι τεταμένες σχέσεις του ντουέτου τους οδήγησαν στη διάλυση τους το 1970. Το τελευταίο άλμπουμ τους “Bridge over Troubled Water” ξεπεέρασε όλες τις προσδοκίες. Ήταν το αλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις από το 1970 μέχρι το 1972 και έχει πουλήσει μέχρι τώρα περισσότερο από 25 εκατομμύρια αντίτυπα. Το πιο γνωστό μουσικό θέμα “Bridge over Troubled Water” τραγούδησαν αρκετοί καλλιτέχνες όπως ο Elvis Presley, Johnny Cash, Aretha Franklin και πολλοί άλλοι. Το 1971, το αλμπουμ κέρδισε 6 βραβεία grammy στη 13η Απονομή των Βραβείων Grammy, μεταξύ των οποίων και το αλμπουμ της χρονιάς.
Βραβεύσεις του Paul Simon και του ντουέτου “Simon & Garfunkel”
Το ντουέτο “Simon & Garfunkel” κέρδισε 10 βραβεία Grammy και μπήκα στο Rock and Roll Hall of Fame το 1990. Το περιοδικό Rolling Stone τους τοποθέτησε στη 3η θέση των ντουέτων όλων των εποχών. Το 2001 μπήκε ο Paul Simon στο Rock and Roll Hall of Fame σαν ανεξάρτητος καλλιτέχνης και το 2003 το δίδυμο πήρε το βραβείο για την προσφορά τους στην μουσική (Lifetime Achievement Award), ξεκινώντας την βραδιά των 45ων βραβείων Grammy με το “Sound of Silence”.
Συγκέντρωσαν 9 ανταγωνιστικά βραβεία Γκράμμυ, 4 Hall of Fame και ένα βραβείο για τη συνολική τους προσφορά.
Το 2006 το περιοδικό Time τον ανέδειξε σαν έναν από τους “100 ανθρώπους που διαμόρφωσαν τον κόσμο”.
Ο ίδιος είχε δηλώσει:
“Γράφω από ένστικτο, από μια αναπάντεχη σπίθα. Δεν ξέρω γιατί γράφω ότι γράφω. Συνήθως, αφήνω τα χέρια μου να χαϊδεύουν την κιθάρα. Τραγουδάω ο,τιδήποτε και παίζω τα πάντα…”